Fókuszáljunk a fűpollenekre!

Feltöltve: 2022.03.16., szerző: Dr. Gondoss Magdolna

A tavasszal megjelenő kellemetlen allergiás tüneteket a pázsitfűfélék pollenjeinek megjelenése okozza. Ez a fűpollen allergia.

De mik is azok a pázsitfűfélék és hol találkozhatsz velük?

A fűfélék, közöttünk a pázsitfűfélék a világ legnépesebb növénycsaládja. Igen elterjedtek. A városokban is, és szinte mindenhol megtalálhatóak, ahol egy kis zöld terület látható, mint a parkokban, a buszmegálló mögötti füves részeken, vagy a járda repedéseiben. A pázsitfűfélék családjába tartozó fajok sok széllel szálló virágporszemet, azaz pollent termelnek és ezek okoznak nagy számban akár súlyos allergiás tüneteket.

Pázsitfű például a pelyhes selyemperje, a csomós ebír, a réti csenkesz, az angol perje, a mezei komócsin és a réti perje.

 

 

NE tévesszen meg a parlagfű neve!  Igaz, hogy a parlagfű nevében benne van hogy fű, de ennek ellenére ez egy gyomnövény és nem tartozik a pázsitfűfélékhez. A virágzási ideje is más.

Honnan tudhatod, hogy pont a pázsitfüvekre vagy allergiás?

Mivel a fűpollen allergia a szezonális allergiák fajtája közé tartozik ezért az allergiás tünetek jelentkezése a pázsitfűfélék virágzásával egy időben kezdődik.

A pollennaptárból érdemes tájékozódni arról, hogy melyik növénynek mikor van az allergia szezonja.

A fűpollen szezon áprilisban kezdődik és októberig tart. Persze ez mind időjárás függő.

Ebből következik, ha ebben az időszakban gyakrabban tüsszögsz, gyakrabban dugul be az orrod vagy az első tavaszi napsütéses napon elmész kirándulni és allergiás tüneteid lesznek, akkor nem kizárt, hogy fűpollen allergiás vagy.

Mik lehetnek az allergiás tünetek?

Mivel minden ember más, mindenkinél más és más tünetek jelentkezhetnek, eltérő erősségben.

A skála az enyhe tünetektől az egészen súlyos tünetekig terjedhet. Ez függ a levegőben lévő pollenmennyiségtől, az időjárástól, de még a légszennyezettségtől is.

A legjellemzőbb tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, könnyezés.

Ezeknek a tüneteknek az együttese a szénanátha.

A fűpollen allergia tünete allergiás bőrreakció is lehet.

A tünetek nemcsak nagyon kellemetlenek, de súlyosbodhatnak is. Emiatt nagyon fontos az allergia kezelése. A nehézség pedig, hogy a fűpollen szezon bizony hosszúra nyúlik.

Ezek után lehet, hogy most eszedbe jutott, hogy a tavalyi pollenszezon mennyire rossz volt.

Az allergiára jellemző tüneteket az ábra szemlélteti.

Most jönnek a jó hírek!

Meg tudsz szabadulni a kellemetlen tünetektől hosszú időre! De hogyan?

Vannak jól ismert allergia elleni gyógyszerek a tünetek kezelésére, mint az antihisztamin tabletták, az orrsprayk és a szemcseppek.

Aki allergiás ezeket mind ismeri, de hallottál már az allergén immunterápiáról?

Az allergén immunterápia az egyetlen oki (és nem tüneti) kezelése az allergiának. Az egésznek a lényege, hogy azt az allergén kivonatot juttatod be a szervezetedbe amire allergiás vagy. Persze biztonságosan. Ha kitartó vagy (egy terápia 3 év) akkor 10 évre is megszabadulhatsz az allergiás tüneteidtől.* Gyermekeknek 5 éves kortól már adható. Nem hangzik rosszul ugye?

Mit kell most tenned?

A legfontosabb, hogy menj el orvoshoz és vizsgáltasd ki magad.

Fontos, hogy a fűpollenekre az immunterápiás kezelést az allergia szezon kezdete előtt három, de legfeljebb egy hónappal előbb meg kell kezdeni, ezért időben keresd fel az orvosod!

Még nem késő!

Irány az Orvoskereső és találd meg a legjobb szakembereket. Kérdezz tőle az allergén immunterápiáról.

Tünetmentes allergia szezont kívánunk!

*Az immunterápiás gyógyszerek vénykötelesek és teljes árasak. (nem támogatott készítmények)