Allergén Immunterápia alkalmazása

Mit kell még tudni az allergén immunterápiáról? És hogyan kell szedni a készítményt?

Ha Ön és kezelőorvosa úgy gondolják, hogy érdemes lenne elkezdeni az allergén immunterápiát, és orvosa nyelv alól felszívódó (SLIT) készítményt írt fel, akkor az adott készítményt az orvos utasításainak megfelelő módon és ideig kell alkalmazni.

Bizonyos allergének szedését (pl.: háziporatka) az év bármelyik napján elkezdheti, azonban más allergének (pl.: parlagfű vagy nyírfa) esetén a terápiát időben, három vagy négy hónappal a pollenszezon indulása előtt kell megkezdeni.

Amint elkezdi az allergén immunterápiát, megkezdődik a „tanulás folyamata”. Ennek során immunrendszere megtanulja, hogy ne tekintse káros betolakodónak az allergént, és ne váltson ki gyulladásos reakciót. Ezt szaknyelven deszenzitizálódásnak is hívják, ami az allergénnel szembeni érzékenység csökkenését, elvesztését jelenti.

Az allergén immunterápia nem hat azonnal. Ahhoz, hogy az Ön immunrendszere felhagyjon káros szokásával, időre van szükség. Ezért akár 3 (ritkán 5) szezonon át vagy teljes éven keresztül is szedni kell a gyógyszert. Ha Önnek orvosa SLIT készítményt írt fel, akkor szezonális allergia esetén azt évente 3-6 hónapon keresztül, egész évben fennálló allergia esetén pedig egész évben kell szednie.

Milyen mellékhatási lehetnek az immunterápiás készítményeknek?

Az injekciós (SCIT) készítmények előnye, hogy azt elég évente csupán párszor alkalmazni, azonban több súlyosabb mellékhatás fordulhat elő. Míg a nyelv alatti készítményeket csekély mellékhatása miatt csak az első alkalommal kell orvosa jelenlétében alkalmazni, utána szedése otthon folytatható a betanított protokoll szerint, addig az injekciós immunterápia minden dózisát olyan intézetben kell beadni, ahol a potenciálisan gyakrabban fellépő súlyos allergiás (anafilaxia) mellékhatás elhárításának rendelkezésre állnak a személyi és tárgyi feltételei.

A nyelv alatti készítmény a szájüregben okozhat – a kúra kezdeti heteiben – enyhe helyi, legtöbbször perceken belül múló mellékhatást (szájviszketés, torokkaparás, nyelv alatti enyhe duzzanat stb.). Amennyiben allergiás tüneteket tapasztal az allergén immunterápiája szedése közben, akkor nyugodtan beveheti az orvossal megbeszélt tüneti gyógyszereit (például antihisztamin tabletta). Jó hír, hogy az immunterápia ettől függetlenül a háttérben dolgozik azon, hogy csökkentse immunrendszere helytelen reakcióját.

Az immunterápiás gyógyszerek és a tüneti szerek együttes szedése nem gyengíti egymás hatását, mert eltérő mechanizmus alapján működnek.

SLIT készítményekre adott súlyos mellékhatás – mint például az anafilaxia – elképzelhető, de nagyon ritka. Több mint 100 év tapasztalat azt mutatja, hogy a nyelv alatti allergén immunterápia biztonságos.

Amennyiben Önnek egyéb súlyos allergiája van (pl.: méh-, darázsméreg vagy ételallergia (pl.: földimogyoró), akkor ajánlott, hogy a kezelés alatt is hordjon magánál adrenalin tartalmú autoinjektort, de erről orvosa úgyis tájékoztatni fogja.

Amennyiben Ön terhes, akkor nem ajánlott az allergén immunterápia megkezdése. Azonban, ha Ön már terhessége előtt elkezdte az allergén immunterápiát, általában biztonságos folytatni a kezelést, de konzultáljon kezelőorvosával.

 

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.


Forrás:
Calderon, M. A. (2012). EAACI: A European Declaration on Immunotherapy. Designing the future of allergen specific immunotherapy. Clinical and Translational Allergy, 2(20).
EAACI. (2019). European Academy of Allergy & Clinical Immunology. Letöltés dátuma: 2019. October, forrás: Allergen Specific Immunotherapy: https://www.eaaci.org/resources/books/icons/3478-icon-on-ait.html
Jutel, M. (2015. September). International consensus on allergy immunotherapy. J Allergy Clin Immunol, 136(3), 556-568.
Larsen, J. N. (2016. January). Allergy immunotherapy: the future of allergy treatment. Drug Discovery Today, 21(1), 26-37.
Sahin, E. (2016, 09 01). Mechanism of Action of Allergen Immunotherapy. American Journal of Rhinology & Allergy, 30(5), S1-S3.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com