Allergiakezelés immunterápiával

Mit kell tudni az Allergén Immunterápiáról?

Ha Ön vagy gyermeke gyakran szenved allergiás tünetektől, akkor bizonyára ismerősek az általánosan használt allergia gyógyszerek és kezelési taktikák: az antihisztamin tabletták, az orrsprayk, a szemcseppek vagy éppen az allergének megszállott kerülése.

Viszont amit lehet, hogy nem tud az az, hogy az allergia ellen nem csak olyan gyógyszerek léteznek, amik pusztán az allergia tüneteire hatnak.

Van olyan terápia is, ami az allergia okát szünteti meg. Ez az allergén immunterápia, rövidítve AIT, ami az allergiás betegek egy bizonyos csoportjának igazi megváltás lehet.

 

Az allergén immunterápia egy több mint 100 éve ismert módszer, ami klinikailag bizonyítottan hatékony és biztonságos az allergiás szénanátha és kontrollált allergiás asztma kezelésében.

 

Ha elege van már a viszketéssel, tüsszögéssel és könnyezéssel járó gyötrelemből, amit allergiának csúfolnak, és tartós megoldást keres, akkor olvasson tovább, mert ezen az oldalon megtudhat mindent, amit az allergén immunterápiáról tudni érdemes.

Az allergén immunterápiás készítmény receptköteles gyógyszer, ami tisztított allergén kivonatot tartalmaz. Ez a tisztított allergén kivonat több gyógyszerformában is alkalmazható:

  • bőr alá adott injekció (SubCutan ImmunTerápia vagy SCIT),
  • nyelv alól felszívódó készítmény (SubLingualis ImmunTerápia vagy SLIT), ami lehet:
  • nyelv alól felszívódó tabletta,
  • nyelv alól felszívódó csepp és
  • nyelv alól, valamint a teljes szájnyálkahártyán keresztül is felszívódó spray.

Mi a különbség az oki és a tüneti kezelés között?

Az allergén immunterápia úgynevezett oki terápia, ami képes megváltoztatni a betegség lefolyását, így hosszan tartó hatása van.

Ezzel szemben az úgynevezett tüneti allergia gyógyszerek (mint például az antihisztaminok vagy az orrsprayk) hatása azonnal elmúlik, amint a gyógyszer kiürül a szervezetből.

Akkor mi is az Allergén Immunterápia és miért válasszam?

 

 

Az allergén immunterápia az allergia kezelésének egyetlen OKI terápiája, amely hosszútávú megoldás az allergia tüneteinek csökkentésére, megszüntetésére és nagymértékben javítja az életminőséget.

A tanulás – mint mindig – hosszú folyamat, de gondoljon bele: ha gondosan követi a terápiát, akkor az allergén immunterápia segíthet Önnek, hogy allergiás tünetei jelentősen csökkenjenek és akár hosszú évekre megszűnjenek, nem is beszélve arról, hogy ez által a tüneti gyógyszerekre is sokkal kevésbé vagy akár egyáltalán nem lesz szüksége. Ma már az allergén immunterápia az elsők között választható gyógyszer a légúti allergiákban. A nemzetközi szakmai szervezetek a betegség korai és mérsékelt súlyosságú szakaszában ajánlják alkalmazni ezt a terápiát az újabb allergiák kialakulásának és a betegség asztmába való átmenetének megelőzése céljából.

 

Az allergén immunterápia biztos valami új gyógyszer, amiről alig tudjuk, hogy hogyan működik. Tévedés!

Tudta, hogy az allergén immunterápiát az 1900-as évek eleje óta alkalmazzák?

Annak ellenére, hogy számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy az allergén immunterápia hatékony az allergiás szénanátha (allergiás rhinitis), és az allergiás asztma kezelésében, valamint jelentősen növeli az allergiás betegek életminőségét, úgy becsülik, hogy világszerte kevesebb, mint az allergiások 10%-a jut hozzá ehhez a kezeléshez.

Hogy ezen változtassanak, a mintegy 40 országot összefogó Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (EAACI) nyílt állásfoglalásban támogatja az allergén immunterápia alkalmazását. A társaság jelenlegi célja a betegek és az egészségügyi szakemberek képzése, hogy minél több allergiás hozzájusson ehhez a terápiához.

Szerencsére ma Magyarországon az allergén immunterápia számos formája elérhető, habár erről sok allergiás beteg nem is tud.

Akkor, foglaljuk össze!

  • Az allergén immunterápia az egyetlen oki terápia az allergia ellen, ami megváltoztatja az allergénre adott káros immunreakciót
  • A terápia eredményeképpen az allergiás tünetek csökkennek, illetve elmúlnak
  • Hatása hosszú távú, 8-10 évig is eltarthat
  • Az allergén immunterápiával le lehet csökkenteni vagy el lehet hagyni a tüneti gyógyszerek szedését.

Vajon Ön megfelelő jelölt az Allergén Immunterápiára?

Derítse ki! Foglaljon időpontot az allergológusához, ha szeretné végre megtudni hogyan lehet megszüntetni vagy csökkenteni azokat a kellemetlen allergiás tüneteket.

Nem tudja, melyik orvoshoz menjen? Nézze meg az Orvos keresőnket és találja meg a megfelelő szakembert.

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.


Forrás:
Calderon, M. A. (2012). EAACI: A European Declaration on Immunotherapy. Designing the future of allergen specific immunotherapy. Clinical and Translational Allergy, 2(20).
EAACI. (2019). European Academy of Allergy & Clinical Immunology. Letöltés dátuma: 2019. October, forrás: Allergen Specific Immunotherapy: https://www.eaaci.org/resources/books/icons/3478-icon-on-ait.html
Jutel, M. (2015. September). International consensus on allergy immunotherapy. J Allergy Clin Immunol, 136(3), 556-568.
Larsen, J. N. (2016. January). Allergy immunotherapy: the future of allergy treatment. Drug Discovery Today, 21(1), 26-37.
Sahin, E. (2016, 09 01). Mechanism of Action of Allergen Immunotherapy. American Journal of Rhinology & Allergy, 30(5), S1-S3.