Allergén Immunterápia működése

Az Allergén Immunterápia működése

Az allergia egy olyan betegség, ami tulajdonképpen az immunrendszer helytelen működése miatt jön létre, mert tévesen betolakodónak tekint olyan anyagokat, mint az allergének, például a pollenek, amik az egészséges emberekre nézve teljesen ártalmatlanok. Amennyiben Ön allergén immunterápiás kezelés alatt áll, akkor immunrendszere idővel megtanulja, hogy ne tekintse betolakodónak az adott allergént. Ez az immunválasz megváltozásával jön létre.

Ha Ön allergiás, akkor szervezete az allergén ellen úgynevezett specifikus antitest termelésével (specifikus IgE – mert az allergén ellen specializált) reagál, aminek hatására bizonyos sejtek hisztamint és egyéb vegyületeket szabadítanak fel, amik az allergiás gyulladásos tüneteket okozzák. A tünetek megjelenése nagyon változatos lehet: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, irritált és könnyes szem, viszketés és csalánkiütés, csak hogy párat említsünk.

A megfelelő koncentrációjú, rendszeresen adagolt, tisztított allergén hatására immunrendszere idővel átáll egy másfajta „védő” antitest (IgG) termelésére, ami gátolja az allergiás tüneteket okozó antitestek (specifikus IgE) működését, illetve ezen antitestek termelése idővel le is csökken. Ennek eredményeként nem alakul ki gyulladásos reakció az allergén hatására, vagyis allergiás tünetei megszűnnek, vagy jelentősen csökkennek.

Azoknál a betegeknél, akik nagyon allergiások valamire (például méhcsípésre vagy bizonyos ételekre), az allergénnel való találkozás során akár anafilaxia is kialakulhat. Az anafilaxia egy súlyos, életet veszélyeztető allergiás reakció. Ezért nagyon fontos, hogy Ön pontosan tudja, hogy mire allergiás, illetve, hogy a lehető legmegfelelőbb kezelést kapja.

Önnek segíthet az Allergén Immunterápia? Kinek jó ez a kezelés?

Általánosságban elmondható, hogy az allergén immunterápiát 5 éves kortól javasolják, ha

 • Önnek orvosa pontosan megállapította, hogy mire allergiás
 • Ön már számos tüneti allergia gyógyszert kipróbált, de azok nem hozták meg a várt hatást,
 • Ön állandóan tüneti gyógyszereket szed, és már szeretne találni valami költséghatékonyabb, hosszú távú megoldást
 • következetesen be tudja tartani az orvos utasításait, megfelelő az együttműködési készsége a gyógyszerszedéssel kapcsolatban,

 

akkor érdemes konzultálnia allergológusával, hogy alkalmazható-e Önnél az allergén immunterápia.

Allergiája súlyosságától függően elképzelhető, hogy egy ideig az allergén immunterápia mellett is szednie kell majd tüneti szereket, de a cél az, hogy összességében lecsökkenjen ezeknek a gyógyszereknek a szükségessége.

 

Az allergén immunterápiás gyógyszerek az allergének széles választékában elérhetőek:

 • gyomfélék (pl.: ürömlevelű parlagfű, fekete üröm)
 • fűfélék (pl.: pázsitfű)
 • fafélék (pl.: nyírfa,)
 • rovarméreg (pl.: méh)
 • penészgomba
 • háziporatka
 • állati szőrök (pl.: kutya, macska, ló)

 

Érdekesség, hogy jelenleg ételallergén immunterápia nem áll rendelkezésre, mivel az ételallergének nagy technológiai kihívás elé állítják a gyártókat. Az első ételallergén-immunterápia várhatóan földimogyoróra lesz elérhető az Egyesült Államokban 2020-tól.

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.


Forrás:
Calderon, M. A. (2012). EAACI: A European Declaration on Immunotherapy. Designing the future of allergen specific immunotherapy. Clinical and Translational Allergy, 2(20).
EAACI. (2019). European Academy of Allergy & Clinical Immunology. Letöltés dátuma: 2019. October, forrás: Allergen Specific Immunotherapy: https://www.eaaci.org/resources/books/icons/3478-icon-on-ait.html
Jutel, M. (2015. September). International consensus on allergy immunotherapy. J Allergy Clin Immunol, 136(3), 556-568.
Larsen, J. N. (2016. January). Allergy immunotherapy: the future of allergy treatment. Drug Discovery Today, 21(1), 26-37.
Sahin, E. (2016, 09 01). Mechanism of Action of Allergen Immunotherapy. American Journal of Rhinology & Allergy, 30(5), S1-S3.