Fűpollenekkel keresztreagáló élelmiszerek

Fűpollenekkel keresztreagáló élelmiszerek, az Orális Allergia Szindróma (OAS)

Feltöltve: 2023.03.03., szerző: Dr. Gondoss Magdolna

Sok pollenallergiás megfigyelheti magán, hogy nem csak a pollenek okoznak számára panaszokat, hanem pollenszezonban akár egyes ételek elfogyasztásakor a szájüregben is jelentkeznek nála különféle allergiás tünetek.

Ennek hátterében sokszor keresztallergia áll.

A keresztallergia azt jelenti, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni a pollenekben található fehérjék és az élelmiszerekben található fehérjék szerkezete között azok hasonlósága miatt.

Pollen-étel keresztallergia az allergiások mindössze 5-10 százalékánál fordul elő.

A pollen-étel keresztallergia tüneteit együttesen orális allergia szindrómának (OAS) nevezzük.

A pollenallergia tünetei a tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben az asztma. Az adott étel hatására viszont nem a pollenallergia tünetei fokozódnak, hanem először a szájüregben lépnek fel allergiás tünetek. Ezek kellemetlen viszketés, ajakduzzanat, nyelvduzzanat és hasi görcsök formájában jelentkezhetnek.

Az alábbi ábra mutatja, melyik élelmiszerek fogyasztását kerülje, ha fűpollen allergiája van.

Mit kell most tenned?

A legfontosabb, hogy menj el orvoshoz és vizsgáltasd ki magad.

Fontos, hogy a fűpollenekre az immunterápiás kezelést az allergia szezon kezdete előtt három, de legfeljebb egy hónappal előbb meg kell kezdeni, ezért időben keresd fel az orvosod!

Még nem késő!

Irány az Orvoskereső és találd meg a legjobb szakembereket. Kérdezz tőle az allergén immunterápiáról.

Tünetmentes allergia szezont kívánunk!

 


Forrás: Gyakorlati allergológia (Temesvári, Pónyai)