Allergén Immunterápiás kezelés lépésről lépésre

Mi az allergén immunterápia?

Az allergén immunterápia egy oki kezelés, ami azt jelenti, hogy képes megváltoztatni, jó irányba terelni az allergénre adott káros immunreakciót. Az allergén immunterápia tartós megoldást jelenthet az allergia tüneteinek enyhítésére vagy megszűntetésére.

Fontos!

Kezeletlen allergia esetén a tünetek erősödhetnek, egészen az asztmáig és újabb allergiák is kialakulhatnak. Kezdje időben az allergia kezelését, ne várja meg, hogy a tünetek rosszabbodjanak.

Mik az első lépések? Milyen vizsgálatokra van szükség?

Először szakorvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön melyik allergén okozza a tüneteket. A szezonális allergiák esetén a pollennaptár szerint is nagyjából meg lehetne határozni, hogy ki mire allergiás, attól függően, hogy a tünetek mikor jelennek meg. Ez viszont nem pontos orvosi diagnózis.

A diagnózist az orvos a kórelőzmény (anamnézis), a prick teszt eredmény és/vagy a vérvizsgálat eredménye alapján állítja fel a tünetek ismeretében.

Mi a prick teszt?

Egy olyan alkaron végzett karcolásos bőrteszt, amelyet az allergia kimutatására végeznek el. Segítségével az allergiás tüneteket okozó allergént lehet meghatározni. A pozitív eredmény jól látható, mert viszketéssel, bőrpírral és duzzanattal jár.

Mi a vérvizsgálat?

A vérvizsgálat során azt mutatják ki, hogy kering-e a vérben olyan anyag (IgE), mely jelenléte allergiát jelezhet.

Ezek után az orvos összegzi az eredményeket és megállapítja milyen kezelésre van szükség.

Ha az allergén immunterápiát javasolja akkor arra az allergénre fogja a gyógyszert felírni, amire allergiás.

pl. parlagfű allergia esetén a parlagfűre való immunterápiát

Hogyan néz ki egy immunterápiás kezelés, és meddig kell alkalmazni a gyógyszert?

Az immunterápiás készítmények vénykötelesek és bármelyik gyógyszertárban beszerezhetők. A gyógyszer szedése nagyon egyszerű, minden nap reggel kell a nyelv alá befújni az előírt adagot.

Az allergén immunterápiát 5 éves kortól lehet alkalmazni.

A szezonális allergiák esetén, amelyeket a pollenek okoznak elegendő minden évben egy szezon előtti és alatti kezelés, kb. 6 hónapos időtartamban.

A nem szerzonális allergének esetében, mint a házi poratkák, penészgombák, állati szőrök (kutya, macska) egész évben szedni kell a gyógyszert.

A kezelés időtartama 3 év, de az orvos javaslata alapján hosszabb ideig is adható.

Honlapunkon részletesen olvashat az allergén immunterápiáról, annak működéséről és alkalmazásáról.

Keressen oldalunkon allergén immunterápiával foglalkozó szakorvost!