Megkezdődött a parlagfű szezon!

Hasznos tanácsok parlagfű allergiásoknak!

Újra és újra minden évben… A parlagfű pollenje (virágpor) vált ki leggyakrabban allergiát. A tünetek úgy jönnek, mint derült égből a villámcsapás. Aki allergiás, ezeket a tüneteket ismeri… túlságosan is jól. A találkozás a pollenekkel sokaknál könnyező szemekkel, tüsszögéssel, asztmás rohammal végződik. Megkezdődött a parlagfűszezon, amely őszig, az első fagyokig tart.

Hasznos tanácsok – mit tegyek és mit ne

  • Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon a szabadban száraz, meleg, szeles napokon. Ilyenkor kerülje a szabadtéri sportolást, kerékpártúrát, sátorozást, kirándulást!
  • A pollenidőszak alatt lehetőleg tartsa zárva lakása ablakait, ajtóit! Csukott ablaknál aludjon és csak este 22 és reggel 4 óra között nyissa ki az ablakokat! A levegő pollentartalma általában a reggeli, délelőtti órákban a legmagasabb. Ekkor ne szellőztessen.
  • Gyakran mosson hajat!
  • Ruháit ne szárítsa a szabadban!
  • Ne Ön végezze a fűnyírást!
  • Ha egyes ételeket szervezete nem bír, pl. alma, mogyorófélék, zeller, kivi, görögdinnye, fűszerek, lehetséges, hogy ez összefüggésben van a pollenallergiájával. Ezt nevezik keresztallergiának, és ennek tisztázása különösen fontos! Feltétlenül beszélje meg orvosával!
  • Séta során használja ki a lombos erdők szűrőhatását!
  • Előírt gyógyszereit orvosa utasításai szerint, pontosan szedje!
  • A tüsszentési roham vezetés közben életveszélyes lehet! Ezért autózás közben a levegőztető berendezést kapcsolja ki, az ablakokat zárja be! A légszűrőt gyakran tisztítsa vagy cserélje!

 

FIGYELEM! A levegő pollentartalma viharok és rövid esőzések után különösen magas. Csak a tartós esőzés hoz megkönnyebbülést.

Hova bújjak el a parlagfű elől? Pihenés megfelelő időben és megfelelő helyen

Szabadsága tervezésekor vegye figyelembe az aktuális pollen információkat! Ha teheti, szabadságát a pollenszezon ideje alatt valamilyen pollenben szegény helyen, mint pl. tengerparton vagy magas hegyekben töltse! Sajnos ezt kevesen tehetik meg, s úgyis csak rövid távú segítség, átmeneti megoldás lenne. A pollennel való „találkozást” véglegesen nem lehet elkerülni. Ki akar örökre egy gleccserre vagy az óceán közepén egy kis szigetre költözni?

Szenvedek! Mi a megoldás?

Az allergén immunterápia megoldást jelenthet az Ön számára.

Ma az allergén immunterápia az egyetlen, a gyakorlatban széles körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség lefolyását megváltoztassa, lefékezze. Megakadályozza a tünetek súlyosbodását, ami az egyre több allergénre kiterjedő érzékenységet, az allergiás náthához csatlakozó asztmát és a szezonalitás átváltását folyamatos tünetességre jelenti. Az allergén immunterápia célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz.

Az allergén immunterápia hosszú távú megoldást kínál úgy, hogy nem az allergia tüneteit, hanem a betegség okát szünteti meg.

Amennyiben érdekli az allergén immunterápia ide kattintva többet megtudhat.

Ne szenvedjen tovább az allergia tüneteitől!

Ha parlagfűre allergiás keressen fel egy allergológus orvost, aki kivizsgálja és megfelelő terápiát javasol Önnek.

Keressen orvost az Orvos kereső segítségével!

Keresek orvost és nem szenvedek többet az allergiától! Tovább az orvoskeresőre!

Ismerje fel a parlagfüvet és a fekete ürmöt!

A parlagfű könnyen összetéveszthető a fekete ürömmel a kinézete alapján. A fekete üröm szintén erősen allergizáló növény és egybeesik a parlagfű virágzási idejével. (július közepe-október eleje). A parlagfű elnevezésében is látható, (ürömlevelű parlagfű) hogy hasonlóságot mutat a fekete ürömmel. Az alábbi két képen látható a két növény és a szembetűnő hasonlóságuk.

Ürömlevelű parlagfű

Fekete üröm

Feltöltés ideje: 2022.08.09.