Nyírfapollen allergia – Hogyan vessünk véget neki?

Feltöltés dátuma: 2022.11.25. 

Az allergia korunk egyik leggyakoribb betegsége. Az elmúlt években a nyírfapollen allergiások száma megemelkedett és sajnos a betegség egyre erősebb tünetek megjelenésével jár.

Az allergia kezelhető, de fontos, hogy megfelelő időben legyen kezelve a betegsége. Sőt nemcsak kezelhető, hanem gyógyítható is.

A gyógyítás útja az allergén immunterápia.

Az allergén immunterápia a tüneti kezeléssel szemben nemcsak a panaszait – a tüsszögést, orr-és szemviszketést, torokkaparást – szünteti meg, hanem azok kiváltó okát is. Így képes egyéntől függően, átlagosan három év alatt jelentősen csökkenteni az allergiás tüneteket.

 

A nyírfapollen allergiára miért most, télen kell elkezdeni a kezelést?

Az allergén immunterápia sajátossága, hogy nem akkor kell elkezdeni, amikor a pollenek megjelennek a levegőben, hanem azt megelőzően kettő-négy hónappal. Mivel a nyírfa virágzása az időjárástól függően március-áprilisra tehető, ezért a terápia kezdési ideje december-január. Az allergén immunterápiás kezelés teljes időtartama három év, ám az immunterápiás kezelésben részesülők többsége már jelentős javulásról számol be az első évben is.

Minél hamarabb keresse fel kezelőorvosát, hogy időben elkezdhesse az immunterápiát! Kattintson: Orvoskereső

Nemcsak a nyírfapollen allergiásoknak, hanem a mogyoró és éger pollen allergiásoknak is figyelemébe ajánljuk a fentieket ugyanis a mogyoró és éger pollen allergia kezelési időszaka megegyezik a nyírfa pollenével.

Mik az allergén immunterápia jellemzői?

Az allergén immunterápia az egyetlen oki terápia az allergia gyógyítására, ami megváltoztatja az allergénre adott káros immunreakciót.

Az allergén immunterápia egy több mint 100 éve ismert módszer, ami klinikailag bizonyítottan HATÉKONY:

  • A terápia hatására az allergiás tünetek csökkennek, illetve elmúlnak
  • Az allergén immunterápiával le lehet csökkenteni vagy elhagyni a tüneti gyógyszerek szedését
  • Meg tudja akadályozni újabb allergiák kialakulását
  • Bizonyítottan csökkenti a súlyosabb allergiás betegségek, az allergiás asztma kialakulásának kockázatát
  • Hatása hosszútávú, 8-10 évig is eltarthat
  • Az életminőség jelentősen javul (munkabírás, sport, nyaralás…)

Hogyan történik az allergén immunterápiás kezelés?

Az allergén immunterápia során azt az anyagot fogja kapja, amire allergiás. Nyírfapollen allergia esetén magát a nyírfapollent, hígított, a gyártó által szigorúan ellenőrzött formában. Így a szervezete megtanulja tolerálni az allergént. Ha az immunrendszer már nem érzékeli számára veszélyesnek a nyírfapollent, akkor az allergiás tünetek sem jelentkeznek. A kezelés akkor is elvégezhető, ha valaki egyszerre több mindenre allergiás.

Keressen allergén immunterápiával foglalkozó szakorvost az orvoskereső segítségével! 

Szerző: Dr. Gondoss Magdolna

Forrás: 1.- Köhlmoos C, etal. Sicherheit und Compliance einer sublingualen immuntherapie mit Spray-Applikation, Gemeinsamer Deutscher
Allergie kongress, Berlin September 2009. Allergo J. 2009; 18 (53).