Anafilaxia (életveszélyes allergiás állapot) az iskolában

Az anafilaxia súlyos allergiás állapotot jelent, ami egy allergiás folyamat következménye és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Az anafilaxiát sok allergén kiválthatja, melyek közül a leggyakoribbak az ételek (tojás, mogyoró, tej, dió) egyes gyógyszerek, valamint a méh-és darázscsípés.

Az anafilaxiás tünetek perceken belül jelentkezhetnek és rohamosan súlyosbodhatnak ezért a súlyosabb formája életveszélyes.

A tanári karnak tisztában kell lennie, mely gyermekek érintettek allergiában. A szülőknek pedig ki kell vizsgáltatni gyermekeiket és amennyiben gyermekük anafilaxiára hajlamos a kezelőorvosuk tanácsára adrenalin injekcióval kell ellátniuk.

Az anafilaxia veszélyének kitett gyermek nagy felelősséget jelent az iskolának és a pedagógusoknak.

A gyermek anafilaxiás tünetei esetén azonnal értesíteni kell a mentőket, a szülőket és a tanári kart.

Ha a gyermek gyenge, viszket a bőre vagy a torka irritált, beadhatjuk az orvos által felírt allergiacsökkentő gyógyszert (antihisztamin). Ha az előzetesen kivizsgált, anafilaxia gyanúja miatt nyilvántartott és gyógyszerrel ellátott gyermek sípol, zihál a légzése, sápadt, nehezen lélegzik, kék az ajka vagy eszméletlen, azonnal be kell adni az önbelövő adrenalin injekciót a comb külső oldalába.

Az önbelövő adreanlin injekció életet menthet!

Az injekció beadása akkor is biztonságos, ha a gyermeknek mégsem anafilaxiája van. A beadott gyógyszerekről tájékoztatni kell az ellátó orvost és minden beadott gyógyszert át kell adni a kiérkező egészségügyi személyzetnek.

Vizsgáltassa ki gyermekét! Találja meg nálunk a legjobb szakembereket!

Forrás: Dr. Mohácsi Edit, Dr. Mezei Györgyi: Allergia-iskola-sport